Приветствую Вас, Гость
Главная » 2021 » Декабрь » 1 » Природні ресурси нашого краю
18:55
Природні ресурси нашого краю
24.06.2021 року в  бібліотеці відбулась бесіда-інформація
«Природні ресурси нашого краю»
На захід завітали учні 6 та 7 класів.
Працівник бібліотеки докладно розкрила дану тему.

На Рівненщині розвідано більше 600 родовищ 18 видів корисних копалин:
         - єдині в Україні родовища бурштину
         - унікальні поклади базальтів
         - запаси торфу - 180 млн. ...
         - родовища туфів - 60 млн. ...
    - поклади зернистих фосфоритів – 81,1 тис. ...
         - родовища гранітів, діоритів.

За останні п’ять років в області розвідано 6 нових родовищ будівельного каменю, 7 – піску та одне родовище бурштину («Володимирець Східний»). Збільшився приріст запасів каменю будівельного на 54,2 млн. куб. м, піску – на 3,8 млн. куб. м, бурштину – на 12,5 тонн.
Є перспективи на виявлення промислових родовищ самородної міді в межах Південно-Рафалівської ділянки у Володимирецькому районі та позитивні ознаки щодо відкриття корінних родовищ алмазів у північних районах.
Потенційні запаси бурштину в області значно більші. За результатами пошуково-оцінювальних робіт прогнозні ресурси бурштину в Дубровицькому, Сарненському та Володимирецькому районах становлять більше 1400 тонн.
На Рівненщині розташовані унікальні родовища базальтів, які за своїми фізико-механічними та хімічними властивостями придатні для виробництва буто-щебеневої продукції, архітектурно-будівельних виробів, базальтового волокна і мінеральної вати.
Сировина родовищ області використовується для виробництва базальтового штапельного волокна і виготовлення на його основі широкого асортименту ефективних теплоізоляційних виробів на близько 20 підприємствах України та країн СНД. Проте, розвиток такого виробництва в області недостатній.
В Рокитнівському районі ПАТ «Рокитнівський скляний завод» експлуатує однойменне родовище скляних пісків.
+При проведенні подальших геологорозвідувальних робіт ресурси області у скляній сировині можуть бути подвоєні за рахунок виявлення нових перспективних родовищ.
У Рівненській області добре розвинена сировинна база будівельних матеріалів. На її території налічується 139 родовищ, з яких розробляються 69.
В області працює один з найпотужніших в Україні цементних заводів –ПАТ «Волинь-Цемент», який виробляє близько 10 відсотків (більше 650 тис. тонн) загальноукраїнських обсягів цементу.
За останні роки видобуток будівельного каменю на Рівненщині збільшився на один млн. куб. метрів, піску - у 2 рази.
Розвідані запаси будівельної сировини забезпечують подальший розвиток виробництва буто-щебеневої продукції, лицювальних плит, цементу, вапна, цегли силікатної і керамічної, будівельних розчинів, тощо.



 
Просмотров: 123 | Добавил: vovikrost | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0