Приветствую Вас, Гость
Главная » 2018 » Январь » 31 » Понад Крутами - вічність у сурми сурмить!
15:20
Понад Крутами - вічність у сурми сурмить!

        29 січня українці згадують героїв бою під Крутами, який відбувся у 1918 році. Не залишилась осторонь цієї дати і бібліотека провівши для учнів 7 класу Бабинської ЗОШ пізнавально-патріотичну бесіду.

      Мета заходу: формування в учнів почуття патріотизму, любові до свого народу, його історії та героїчного минулого.

Бібліотекар та присутні школярі обговорили такі події:

       «У січня 1918 року більшовики встановили контроль у Харківській, Катеринославській та Полтавській губерніях та розгорнули наступ на Київ - наступ вели двома групами: одна вздовж залізниці Харків-Полтава-Київ, друга – у напрямі Курськ-Бахмач-Київ.

      24–27 січня 1918 року запеклі бої розгорнулись за станцію Бахмач. Українські війська змушені були залишити Бахмач і відступити до станції Крути.

    Загалом, за різними підрахунками, у Крутах 29 січня 1918 року перебувало від 420 до 520 українських воякiв і юнакiв та студентiв, якi мали на озброєнні до 16 кулеметів та одну гармату на залiзничнiй платформi.

     Після запеклого багатогодинного бою, користуючись присмерком, українські війська організовано відступили зі станції Крути до своїх ешелонів. 27 студентів та гімназистів, які знаходилися у резерві, під час відступу потрапили у полон. І наступного дня ці 27 героїв були замордовані. Згодом їх поховали на Аскольдовій могилі у Києві.

     За сучасними підрахунками втрати українських військ під Крутами оцінюють у 70–100 загиблих.

   Затримавши ворога на чотири дні, київські юнаки дали змогу укласти Брест-Литовський мир, що означав міжнародне визнання української незалежності.»

 

 

Просмотров: 294 | Добавил: Kultura | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: